Αγγελική..Angelica archangelica root 

 


Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Η Αγγελική είναι ένα υδρόφιλο φυτό που συχνά συναντάμε δίπλα σε ποτάμια. Είναι αρκετά ψηλό, με μεγάλα μυτερά φύλλα που διαχωρίζονται σε μικρότερα φυλλαράκια και μικροσκοπικά ασπροπράσινα άνθη. Πολλές ποικιλίες Αγγελικής φύονται στη Β. Ευρώπη και την Ισλανδία, τη Γροινλανδία αλλά και τη Ρωσία. Η παραγωγή του ελαίου γίνεται συνήθως στην Ουγγαρία, την Αγγλία και το Βέλγιο. 

 Η ιστορία του ονόματος του φυτού ξεκινά από την παρατήρηση ότι το φυτό άνθιζε στις 8 Μαΐου που είναι η εορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην καθολική Εκκλησία. Επίσης, φύονταν σε μεγάλο βαθμό στα μοναστήρια και χρησιμοποιούνταν από τους μοναχούς στα λικέρ όπως η Βενεδικτίνη και το Chartreuse (ακόμα μέχρι και σήμερα). Από τότε που συνδυάστηκε με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε μυστικιστικά τελετουργικά και άρχισε να γίνεται γνωστό και ως «Χόρτο των Αγγέλων» (Angel grass).

 

Ο Παρακέλσος είχε την Αγγελική σε υψηλή εκτίμηση. Αργότερα, θεωρήθηκε ευρέως ως αντίδοτο στην πανούκλα το 15ο αιώνα. Το 1665 στην Αγγλία εκδόθηκε φυλλάδιο από το Κολλέγιο των Φυσιάτρων (College of Physicians) και το «νερό της Αγγελικής» ήταν από τα κύρια συστατικά της βασιλικής συνταγής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πανώλης του Λονδίνου.

 

Η τονωτική δράση του ελαίου έχει θεραπευτική επίδραση πάνω στο σώμα, δυναμώνοντας γενικά τον οργανισμό και την ιδιοσυστασία του. Αναζωογονητικό πάνω στο λεμφικό σύστημα, προωθεί την αποτοξίνωση κυρίως μέσω της εφίδρωσης. Αποστραγγίζει τα περιττά ή τοξικά υγρά του σώματος, ακόμα και τα δηλητήρια και ανακουφίζει το κουρασμένο σώμα, ειδικά μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Οι αποχρεμπτικές του ιδιότητες βοηθούν σε περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας, πλευρίτιδας, αλλά και για το απλό κρύωμα που συνοδεύεται από πυρετό. Επίσης δρα θετικά στο νευρικό άσθμα, το βήχα του καπνιστή και την κοφτή αναπνοή. Η Αγγελική είναι γενικό τονωτικό των πνευμόνων και μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην αποκατάσταση της όσφρησης.

 

Τα ευεργετήματα του ελαίου της Αγγελικής είναι πολλά, κυρίως όμως είναι βάλσαμο για το νευρικό σύστημα. Οι ψυχολογικές επιδράσεις του είναι εξίσου σημαντικές με τις σωματικές, καθώς ανακουφίζει την αγωνία, την κόπωση και το στρες. Προωθεί την εξισορρόπηση νου-σώματος-συναισθήματος και αναζοωγονεί τον κουρασμένο νου και την επιβαρυμένη καρδιά. Η Αγγελική μας βοηθά να βρούμε κίνητρο και μας δίνει κουράγιο για να αντιμετωπίσουμε δύσκολα προβλήματα που δεν θέλουμε να αγγίξουμε όταν νιώθουμε κουρασμένοι και σωματικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά.

 

Αναμιγνύεται καλά με αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, ιεροβότανο, πατσουλί βετιβέρ.

Προσοχή: να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή από διαβητικούς. Αποφεύγετε να το καίτε μέσα στο σπίτι σας – προσελκύει τα έντομα.