Αμαμηλίδα (WitchHazel)...Hamamelisvirginiana       

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Το hydrosol της Αμαμηλίδας είναι ίσως το πιο αντιοξειδωτικό από όλα hydrosols.

Σε τοπικές εφαρμογές ελαττώνει τον ερεθισμό, το εξάνθημα και την απολέπιση του δέρματος. Επουλώνει το σκασμένο και φουσκαλιασμένο δέρμα, και είναι εξαιρετικά καλό για την ανακούφιση του εκζέματος και της ψωρίασης, μόνο ή σε συνδυασμό με την Αχιλλαία. Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό, και ενδείκνυται για το καθάρισμα πληγών, και σαν αντισηπτικό. Σε συνδυασμό με το Χαμομήλι, ανακουφίζει το δέρμα από τσιμπήματα και δήγματα εντόμων.

Η Αμαμηλίδα είναι γνωστή για την θεραπευτική της επίδραση σε κιρσούς και αιμορροϊδες – χρησιμοποιήστε την σε κομπρέσες ή τοπικές πλύσεις 2-3 φορές ημερησίως, ακόμα και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι διουρητικό ακόμα και όταν χρησιμοποιείται τοπικά – λ.χ. σε κομπρέσες, ελαττώνει το οίδημα και τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους. Είναι επίσης αποτελεσματική σαν γαργάρα για πονόλαιμο ή βραχνάδα, και μπορεί να συνδυασθεί με αιθέριο έλαιο Κυπαρισσού.

Μαζί με την Κουνούκλα, η Αμαμηλίδα θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ουσίες. Προσθέστε την σε όλα τα καλλυντικά σας, ή ψεκάστε την στο πρόσωπο και το ντεκολτέ σας κάθε πρωί και βράδι μετά το καθάρισμα και πριν την ενυδάτωση. Αν και είναι αρκετά στυπτική για εφηβικά δέρματα, είναι κατ’ εξοχήν κατάλληλη για ώριμο και κατεστραμμένο δέρμα.