Μαντζουράνα....Origanum majorana

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Η μαντζουράνα είναι αρωματικό βότανο, ύψους 30 - 80 εκατοστών, με σκουροπράσινα ωοειδή φύλλα και συστοιχίες λευκών ή ροζ μικρών ανθέων. Για την απόσταξη του αιθερίου ελαίου χρησιμοποιείται ολόκληρο το αέριο τμήμα του ανθισμένου φυτού.

              Η μαντζουράνα χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους αρχαίους χρόνους, τόσο σαν καρύκευμα όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Καλλιεργούμενη από τους Αρχαίους Αιγυπτίους, χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή αρωμάτων, αλοιφών, και φαρμάκων, και αφιερώθηκε στον Όσιρι, το θανόντα και αναστάντα θεό ο οποίος ήταν βασιλιάς της μέλλουσας ζωής και κυρίαρχος της γεωργίας.

              Στους Έλληνες, η άγρια μαντζουράνα ήταν Πένθιμο Βότανο, που φυτεύοταν πάνω σε τάφους για να φέρει πνευματική ειρήνη στο μεταστάντα. Συσχετιζόμενη με την Αφροδίτη, θεά του έρωτα, κάλλους, και γονιμότητας, ήταν επίσης σύμβολο του έρωτα και της τιμής, και τα άνθη χρησιμοποιούνταν για να στεφανώνουν τα νεαρά νυμφευμένα ζευγάρια. Ελέγετο ότι στο φυτό δόθηκε άρωμα από το απαλό άγγιγμα της Αφροδίτης.

              Το 1ο αιώνα ο Έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης, ένας πολύ πεπειραμένος στρατιωτικός γιατρός, παρασκεύασε μια αλοιφή από μαντζουράνα που ονομάστηκε amaricimum, για να θερμαίνει και να δυναμώνει τα νεύρα. Η αναγνώριση των τονωτικών δυνάμεων του φυτού συνεχίστηκε σε ολόκληρη την ιστορία, στους χρόνους των Τυδώρ στην Αγγλία ακόμη και το άρωμά του πιστεύοταν ότι κρατούσε κάποιον υγιή.

              Η μαντζουράνα είναι ένα από τα κύρια αιθέρια έλαια που κατέχει την ικανότητα και να δυναμώνει και να χαλαρώνει. Όσον αφορά την Ανατολική ιατρική, η μαντζουράνα τονώνει και κυκλοφορεί την ενέργεια-Qì, καθαρίζει το ψυχρό φλέγμα, και ηρεμεί το νου. Η κινητική της Qì ενέργεια του αιθερίου ελαίου μαντζουράνας καταλήγει στις πραγματικά ξεχωριστές αντισπασμωδικές και αναλγητικές της ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αυτή την άποψη για καταστάσεις όπως μυϊκή δυσκαμψία και πόνο, νευρικό σπασμό, εντερική κολίτιδα, και οστεοαθρίτιδα. Ομαλύνοντας τη ροή της ενέργειας-Qì μέσα στο στήθος, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ηρεμήσει και να ρυθμίσει την καρδιά, και θεωρείται κατάλληλο για αρρυθμίες, ταχυκαρδία, και υπέρταση. Η αντισπασμωδική του ενέργεια πάνω στο στήθος σημαίνει, επιπροσθέτως, ότι είναι ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για νευρικό βήχα, άσθμα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει άσπρη ή διαυγής καταρροή.

              Χαλαρωτικό, χαροποιό, και τονωτικό, το αιθέριο έλαιο μαντζουράνας βοηθά να ηρεμήσουν οι έμμονες σκέψεις, ανακουφίζει τη δίψα για συναισθήματα και ενισχύει την ικανότητα για εσωτερική αυτο-τροφοδότηση. Στον αρχαίο ρόλο της σαν Πένθιμο Βότανο, μπορεί να μας βοηθήσει να αποδεχτούμε οποιαδήποτε βαθειά απώλεια, ειδικά όταν συνδυάζεται με αιθέρια έλαια κυπαρισσιού και τριαντάφυλλου. Σαν Βότανο του Έρωτα, τροφοδοτεί το τμήμα του εαυτού μας απ' όπου πηγάζει η συναισθηματική ένδεια, βοηθώντας μας αποκαταστήσουμε τη δύναμή μας να δίνουμε. Απόσταγμα της συμπόνιας της Μητέρας Γης, το αιθέριο έλαιο μαντζουράνας μας δείχνει «τη χαρά των βουνών».