Ευκάλυπτος....Eucalyptus globulis

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Υπάρχουν πάνω από 700 ποικιλίες ευκαλύπτου. Εκτός από τον Eucalyptus globulus, άλλα είδη που συνήθως αποστάζονται για το αιθέριο έλαιό τους είναι: Eucalyptus radiata - χρήσιμο για ιώδεις λοιμώξεις, Eucalyptus citriadora - δροσιστικό αντιρρευματικό, Eucalyptus dives piperitoniferum - καλό για βλεννώδη κολίτιδα. Το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου μοιράζεται πολλές ιδιότητες με τα αιθέρια έλαια του tea tree, της μυρτιάς, του cajuput, και του niaouli - όλα μέλη της οικογένειας των Μυρτοειδών.

            Το αιθέριο έλαιο του ευκάλυπτου είναι αποχρεμπτικό και αντικαταρροϊκό, και ή σπουδαιότερη σφαίρα δράσης του είναι πάνω στο αναπνευστικό σύστημα. Με το έντονο, καμφορώδες άρωμά του, έχει μια απαράμιλλη ικανότητα να καθαρίζει το πνευμονικό φλέγμα. Η αντιβακτηριακή, αντιμολυσματική δράση του το κάνει επίσης χρήσιμο για το κοινό κρυολόγημα, την ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα, και χρόνια βρογχίτιδα. Τονωτικό του Qiτων Πνευμόνων, το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου γενικά ενισχύει την αναπνευστική λειτουργία, υποβοηθώντας την πρόσληψη οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

            Η μικροβιοκτόνος δράση του αιθερίου ελαίου του ευκαλύπτου εκτείνεται μέχρι το ουρογεννητικό σύστημα, όπου ενδείκνυται για την κυστίτιδα και τη λευκόρροια. Ο ευκάλυπτος είναι τονωτικό του ανοσοποιητικού, και μπορεί να συνδυαστεί με αιθέρια έλαια tea tree και κοινού θυμαριού για να ενισχύσει το Αμυντικό- Qi και να εμποδίσει υποτροπές των λοιμώξεων.

            Οι διεγερτικές, αποσυμφορικές και βαλσαμικές (κατευναστικές) ιδιότητες του αιθέριου ελαίου το κάνουν επίσης χρήσιμο για ρευματικούς πόνους ψυχρής, σπαστικής φύσης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και νευραλγίες.

            Οι ψυχολογικές ιδιότητες του Eucalyptus globulus -  και του γένους συνολικά - σχετίζονται στενά με την ενεργειακή του δράση πάνω στους Πνεύμονες. Καθώς το έλαιο βελτιώνει την αναπνοή, και αποσυμφορεί και «ανοίγει το στήθος», ευεργετεί άμεσα την Σωματική Ψυχή (P’o). Το νωπό, έντονο, εν τούτοις καταπραϋντικό άρωμά του διαλύει την μελαγχολία και αναζωογονεί τη διάθεση, αποκαθιστώντας τη  ζωτικότητα και τη θετική αντίληψη.

            Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου ταιριάζει σε ανθρώπους που αισθάνονται συναισθηματικά «στριμωγμένοι» ή περιορισμένοι από το περιβάλλον τους - είτε στο σπίτι, στη δουλειά, ή μέσα στη κοινωνία. Αισθάνονται τη δυνατότητα να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία και ευρύτερη εμπειρία ζωής, αλλά δεν τολμούν να επιδιώξουν να τη δημιουργήσουν ένεκα υπερβολικής επιφυλακτικότητας, συνήθειας, φόβου, ή υπευθυνότητας. Μας βοηθά να διασκορπίσουμε τα αρνητικά αισθήματα που συσχετίζονται με τέτοιες καταστάσεις, και μας δίνει, εσωτερικά, «χώρο να αναπνεύσουμε». Ο ευκάλυπτος μπορεί να μεταμορφώσει μια αίσθηση ασφυξίας σε μιαν αίσθηση εκτεταμένης ανανέωσης.