Γωλθερία....Gaultheria procumbens 

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Μικρό αυτοφυές θαμνώδες, έρπον, πολυετές φυτό, που φύεται σε ύψος 5-6 ιντσών κάτω από δέντρα και θάμνους. Ανήκει στην οικογένεια των ερικοειδών.

Το κύριο φαρμακευτικό συστατικό του είναι το αιθέριο έλαιο, που αποτελείται κυρίως από σαλικυλικό μινθύλιο, μια ουσία που είναι η βάση της ομάδας των ασπιρινών και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη δράση της γωλθερίας στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στους οξείς ρευματισμούς, αλλά και σε προβλήματα μυών και αρθρώσεων, λουμπάγκο, ισχυαλγία, κλπ.

Είναι επίσης  χρήσιμο σαν διουρητικό, εμμηναγωγικό, και για χρόνιες βλεννώδεις εκκρίσεις. Προσοχή, όμως: δεν πρέπει να χορηγείται ΠΟΤΕ εσωτερικά εκτός κάτω από έμπειρη και υπεύθυνη ιατρική καθοδήγηση, επειδή, λόγω της καυστικότητάς του, η συχνή χρήση του και/η η χρήση του σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του στομάχου. Προσοχή θέλει όμως και η εξωτερική χρήση του αιθερίου ελαίου της γωλθερίας, που πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα σε αραιές διαλύσεις, επειδή μπορεί να προκαλέσει λύση της συνέχειας του δέρματος.