Υλάνγκ-υλάνγκ....Cananga odorata

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

             Ηρεμιστικό, υποτασικό, αντικαταθλιπτικό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό, αντισηπτικό, αφροδισιακό. Για υπέρταση, ταχυκαρδία, αϋπνία, τριχόπτωση, άγχος, ψυχρότητα, περιποίηση μαλλιών και δέρματος προσώπου και σώματος (ισορροπεί τόσο το ξηρό όσο και το λιπαρό δέρμα). Το άρωμά του μας βοηθά να συνδέσουμε το συναίσθημα με τον αισθησιασμό, και να αισθανόμαστε χαρά και ευχαρίστηση με το σύντροφό μας.

            Το  ylang ylang είναι τροπικό αειθαλές δέντρο, που φτάνει σε ύψος τα 20 μέτρα, με μεγάλα, στιλπνά, ωοειδή φύλλα και μακρυά, στενά, χνουδωτά άνθη που μεταβάλλονται από ωχρο-πράσινα σε βαθιά κίτρινα καθώς ωριμάζουν. Το αιθέριο έλαιο προέρχεται από τα φρέσκα άνθη. Όσον αφορά τη ποιότητα του αρώματος, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ποιότητες ylang ylang, με το «Υlang Ylang Extra» να είναι το ανώτερο και το ακριβότερο.

            Το όνομα ylang ylang προέρχεται από τη Φιλιππινέζικη alang-ilang, που αναφέρεται στα λουλούδια που «κρέμονται» ή «φτερουγίζουν στον αέρα». Οι νησιώτες μάζευαν τα άνθη και τα βουτούσαν μέσα σε λάδι καρύδας, για να παράγουν μια πομάδα που λέγεται boori-boori. Τη χρησιμοποιούσαν σαν εντριβή του σώματος προληπτικά κατά του πυρετού και των λοιμώξεων, ειδικά στην εποχή των βροχών, και για να τρέφουν και να αναζωογονούν το δέρμα. Το λάδι το έβαζαν στα μαλλιά, για να τα προστατέψουν από το αλμυρό νερό της θάλασσας καθώς κολυμπούσαν. Οι Ινδονήσιοι, από την άλλη πλευρά, άπλωναν τα πολυτελή λουλούδια πάνω στο νυφικό κρεβάτι των νεόνυμφων ζευγαριών.

            Το αιθέριο έλαιο  ylang ylang για πολύ καιρό υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές πρώτες ύλες της αρωματοποιίας. Μερικά από τα αριστουργήματα της Γαλλικής αρωματοποιίας βασίστηκαν πάνω στην επιδέξια πρόσμιξη ylang ylang, τριαντάφυλλου, περγαμότου, και βανίλιας. Οι φαρμακευτικές ιδιότητές του πρωτο-αναγνωρίστηκαν στην αρχή του 20ου αιώνα από τους Γάλλους χημικούς Garnier και Rechler. Διεξάγοντας έρευνα στο νησί της Reunion, ανακάλυψαν ότι το  έλαιο είναι αποτελεσματικό κατά της ελονοσίας, του τύφου, και σε λοιμώξεις του εντερικού συστήματος. Παρατήρησαν επίσης την ηρεμιστική δράση του πάνω στη καρδιά.

                        Ενεργειακά ψυχρό και υγρό, το έλαιο του ylang ylang  αφαιρεί την θερμότητα από την Καρδιά όταν κάποια έντονη νευρική υπερένταση οδηγεί σε αρρυθμίες, υπέρταση, και ταχυκαρδία. Είναι επίσης γνωστό για την ικανότητά του να «ηρεμεί» καταστάσεις νευρικότητας και αναταραχής, και να βοηθάει τον ύπνο. Σύμφωνα με τον Dr. Tim Betts της Νευροψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Birmingham, το έλαιο ylang ylang μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό για τον έλεγχο της επιληψίας, ειδικά όταν μυρίζεται πριν από την έναρξη της κρίσης. To έλαιο συνιστάται επί πλέον σαν υποστηρικτικό φάρμακο σε διαβήτη, καθώς και σαν τονωτικό του τριχωτού της κεφαλής σαν πρόληψη κατά της τριχόπτωσης.

            Η αφροδισιακή δύναμη του ylang ylang είναι συνυφασμένη με την ικανότητά του να χαλαρώνει και να "ανεβάζει", αλλά και με το λάγνο άρωμά του. Ενδείκνυται για ανικανότητα και ψυχρότητα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους στους οποίους φόβος, το άγχος, και η παρόρμηση να αποτραβιούνται έχουν υποσυνείδητα μπλοκάρει τη σεξουαλικότητά τους. Σαν το γιασεμί, μας βοηθά να ξανασμίξουμε τις συναισθηματικές και αισθησιακές μας φύσεις, πτυχές της ύπαρξής μας

            Το αιθέριο έλαιο ylang ylang  μας κατευνάζει και μας δελεάζει, μας ανοίγει και μας επικεντρώνει. Μας επιτρέπει να ενωθούμε εσωτερικά και έτσι να συγχωνευτούμε εξωτερικά.