Γλυκάνισο
....Pimpinella anisum

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Αυτοφυές στη Μέση Ανατολή, το γλυκάνισο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ρωμαίους, τους Αιγύπτιους και τους Έλληνες σαν κατευναστικό του πεπτικού συστήματος. Σήμερα καλλιεργείται εκτεταμένα στην Ευρώπη, Αμερική και Βόρειο Αφρική, και χρησιμοποιείται στην ποτοποιϊα, καθώς και για την παρασκευή προϊόντων για την υγεία της στοματικής κοιλότητας – οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα κ.λ.π.

Στην αρωματοθεραπεία το ζεστό, αρωματικό αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου χρησιμοποιείται για προβλήματα του πεπτικού συστήματος, ενισχύει τους πνεύμονες και ανακουφίζει από πονοκεφάλους και ημικρανίες. Γενικό τονωτικό του κυκλοφορικού συστήματος ανακουφίζει από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, κολικούς, κάμπες, δυσπεψία, καταρροή, συμπτώματα μέθης.  Ανακουφίζει επίσης τους πόνους περιόδου.

Θεωρείται ιδανικό βοήθημα για εσωστρεφείς, φοβισμένους ανθρώπους. Ηρεμεί τα νεύρα των γεμάτων ένταση ανθρώπων.

Αναμιγνύεται καλά με: κάρδαμο, κάρο, κορίανδρο, μανταρίνι, μαραθόσπορο, ξύλο κέδρου, petitgrain, ροδόξυλο.

Προσοχή: Να χρησιμοποιείται πάντα καλά διαλυμένο σε φυτικό λάδι - ερεθιστικό δέρματος

 -  να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.